24 de nov. 2010

Consultes als candidats a la Presidència de la Generalitat

Des de la Presidència de la Federació Catalana d'Airsoft hem fet arribar als candidats a la Presidència de la Generalitat de Catalunya dels partits amb representació parlamentaria un correu electrònic en el que expliquem la tasca feta per la FCA fins ara, i els traslladem les inquietuds que hem recollit en les nostres xerrades informatives.

Les inquietuds més comunes entre els jugadors d'Airsoft són l'arbitrarietat de l'administració a l'hora de tractar la pràctica de la nostra activitat, i la falta de diàleg entre els responsables de legislar i els representants d'associacions i federacions d'Airsoft.

El text integre de la carta enviada el podeu consultar a continuació:

Benvolgut Senyor/ra,

Em prenc la llibertat de contactar amb vostè, per tal de fer-li arribar les inquietuds del col·lectiu de jugadors d'Airsoft de Catalunya, a qui en part represento com a President de la Federació Catalana d'Airsoft.

L'activitat que practiquem és un joc d'estratègia i simulació molt semblant al Paintball, què darrerament ha crescut molt al nostre país. Actualment a Catalunya tenim constància de què hi han més de 3000 practicants, que formen part de les més de 50 associacions registrades dedicades a la pràctica de l'Airsoft, i dels gairebé 200 grups que no han donat el pas de constituir-se com a associació però que tenen contactes amb la Federació.

A més d'aquest més de 3000 jugadors, a Catalunya hi han jugadors esporàdics que no pertanyen a cap grup o associació, o grups que no s'han donat a conèixer públicament. Per què es pugui fer una idea del número de jugadors que actualment practiquen l'Airsoft a Catalunya, el fòrum d'internet dedicat a l'Airsoft més visitat de Barcelona té gairebé 14000 usuaris registrats, i una mitjana de més de 30000 visites per dia.

Malgrat aquesta popularitat , l'Airsoft és una activitat que moltes vegades és malentesa per la societat i pels polítics que ens representen a tots. Per la indumentària, roba de camuflatge, i per les marcadores que fem servir per practicar els jocs, que semblen armes, en molts casos se'ns considera violents o s'interpreta que fem apologia de la guerra.

Des de la Federació Catalana d'Airsoft treballem per canviar aquesta opinió, que és clarament errònia. No només hem creat una normativa de joc que contempla aspectes com la seguretat en el joc, les condicions de transport de les marcadores, l'ètica esportiva i el respecte pel rival, les condicions que deuen complir els camps, la senyalització de les activitats, o el respecte pel medi natural, i que ha estat adoptada per la pràctica totalitat de grups, associacions i federacions de l'Estat espanyol, a més de federacions europees i de l'Amèrica llatina. També formem als nostres jugadors federats en primers auxilis, orientació i cartografia , prevenció de riscos, confecció de plans d'evacuació, prevenció d'incendis o inclús neteja de boscos. I tot això ho fem sense l'ajut de ningú, amb els recursos que obtenim de les quotes dels nostres socis, i amb la col·laboració de jugadors que en l'àmbit professional són bombers, metges, etc. A més, proveïm a tots els nostres jugadors d'una assegurança de responsabilitat civil i un altre d'accidents que els cobreix durant la practica de l'activitat en tot el territori de l'Estat.

Des de la constitució de la Federació fa més de dos anys, no s'ha produït cap accident en la practica del joc en el que estigués implicat cap jugador federat, i és practiquen jocs d'Airsoft cada cap de setmana. A més, en els camps on es practiquen els jocs per part d'associacions membres de la Federació, no s'ha produït cap incendi, s'han recollit les deixalles que s'acumulaven des de fa anys, no queda resta dels desperfectes provocats per les ventades de fa dos anys, ni per les nevades de l'hivern passat, s'han tornat a obrir camins que havien quedat tancats per les bardisses i per la falta d'ús.

Malgrat això, en ocasions ens trobem amb l'oposició d'ajuntaments o de consorcis de parcs què, amb l'únic argument de què “no els agrada l'activitat” interpreten les lleis o modifiquen normatives per poder prohibir la pràctica de l'Airsoft als seus municipis o parcs, tot i que els propietaris de les finques consideren el lloguer o la cessió de llurs propietats a associacions dedicades a la pràctica de l'Airsoft com una font d'ingressos i una forma de mantenir els camps i boscos nets i vigilats.

Estic segur que vostè, com a candidat que és a la Presidència de la Generalitat de Catalunya, és coneixedor de l'estat general dels boscos a la nostra terra, i de les condicions que pateixen els propietaris de finques rurals. I que, com a mínim, l'estranyarà com a nosaltres que hagi representants públics que s'estimin més que un bosc es converteixi en un abocador il·legal que no en un camp d'Airsoft, sobretot tenint en compte que l'Airsoft només genera com a residu les boletes que es disparen, que estan fabricades amb polímers biodegradables i compostables provinents del midó de blat de moro, i que desapareixen en un termini que pot anar dels 2 als 24 mesos. Gracies a la tasca de conscienciació de la Federació Catalana d'Airsoft, hem aconseguit eradicar a Catalunya l'ús de boletes fabricades amb plàstics, no només entre els jugadors federats, que estan obligats per normativa al seu ús, també entre la resta de jugadors.

En relació a camps que s'han convertit en abocadors una vegada que han estat abandonats per les associacions d'Airsoft que en feien ús, li podríem donar exemples, si vostè volgués més informació.

Vam intentar crear un annex al nostre Reglament de Règim Intern sobre respecte i manteniment del Medi Natural, molt més ampli que les normes existents, i que fos de compliment obligatori per totes les associacions de la nostra Federació que gestionen un camp de joc, per la qual cosa vam contactar amb els Serveis Territorials del Departament de Medi Ambient i Habitatge per demanar-los assessorament per tal de fer les tasques de neteja de boscos de la forma més eficaç i sostenible, per poder identificar especies protegides de flora i fauna i evitar poder-les molestar o danyar, per fer una gestió eficaç dels residus generats per concentracions de jugadors, per reglamentar l'accés de vehicles als camps de joc o la utilització d'aquests durant els jocs, però hem rebut la callada per resposta, i hem tingut que demanar ajuda, una vegada més, a jugadors que es dediquen professionalment a tasques de jardineria, o que estudien carreres universitàries relacionades amb aquests temes. És molt trist que sentim als mitjans de comunicació que el Departament de Medi Ambient no te recursos per fer les tasques de neteja que necessiten els boscos del nostre país, però quan se'ls ofereix la possibilitat de fer aquestes tasques de franc, amb l'única aportació per part del Departament del seu assessorament, no siguin capaços ni d'enviar una resposta.

Actualment, la nostra preocupació principal és la manca de legislació sobre les marcadores d'Airsoft, que provoca en ocasions denuncies i confiscacions per part de les autoritats en considerar aquests articles d'oci com a armes il·legals. Aquestes denúncies deriven en recursos, o en judicis, que, malgrat han acabat sempre amb la devolució del material confiscat i en la desestimació de la denuncia, provoquen un malbaratament de recursos de l'Administració i en una situació d'indefensió per part dels ciutadans que practiquem aquesta activitat.

Li agraeixo en el meu nom, i en nom de tots els jugadors i jugadores d'Airsoft de Catalunya que s'hagi pres la molèstia de llegir aquestes línies, i, si m'ho permet, m'agradaria plantejar-li dos qüestions que espero que tingui la deferència de respondre'm.

¿Creu vostè, com a candidat a la Presidència de la Generalitat de Catalunya que és, que les decisions respecte a les activitats d'oci que practiquen els ciutadans del nostre país, si no hi ha cap legislació al respecte, deuen estar subjectes a les preferències personals dels dirigents polítics?

¿Considera vostè necessari escoltar a les parts implicades a l'hora de legislar sobre una activitat?

Li estaríem molt agraïts si respongués a aquestes qüestions i si ens permetés publicar-les, conjuntament amb les que rebrem dels candidats dels altres partits amb representació parlamentaria.

No em queda més que agrair-li el seu temps, disculpar-me si alguna de les qüestions que tracto en aquestes línies l'ha ofès o molestat, i restar a la seva disposició si ara o en el futur necessita qualsevol informació respecte de l'activitat de l'Airsoft o de la Federació Catalana d'Airsoft. Si ho creies convenient, pot obtenir informació d'interès sobre l'Airsoft i la Federació al web www.airsoft.cat, al bloc http://airsoftcatala.blogspot.com, o visionant el reportatge “Tirar a Marcar” del programa “Entre Línies” de TV3 al següent enllaç: http://www.tv3.cat/vídeos/2835810

Daniel Huerta Porras
Federació Catalana d'Airsoft


Tal i com anem rebent les respostes dels diferents candidats, les anirem penjant a aquest bloc perquè tots les pogueu coneixer.

Salutacions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada